Traumatherapie

TRAUMATHERAPIE


EMDR of Eye Movement Desensitization and Reprocessing is een vorm van therapie die onverwerkte herinneringen helpt verwerken die aan de bron liggen van actuele problemen. Het is in 1987 ontwikkeld door psychologe Dr. Francine Shapiro en was oorspronkelijk ontwikkeld om posttraumatische stress te behandelen.  EMDR is een van de meest onderzochte psychologische methodes geworden en werd later ook bij andere, minder ernstige traumatische situaties aangewend.


EMDR is gebaseerd op het adaptief informatieverwerkingssysteem. Dit houdt in dat ons brein zo ontwikkeld is dat wanneer we geconfronteerd worden met een emotioneel moeilijke situatie deze ervaringen kunnen verwerkt worden. Wanneer een gebeurtenis echter zodanig overweldigend is, kan ons brein even niet meer mee en kan de gebeurtenis niet helemaal verwerkt worden. Deze onverwerkte gebeurtenis wordt vervolgens in ons geheugen opgeslagen. Een externe stimulus in het heden kan een trigger zijn om de onverwerkte gebeurtenis te herbeleven en opnieuw overspoeld te worden door gevoelens uit het verleden. Door in EMDR het protocol toe te passen alsook bilaterale stimulaties uit te voeren (d.i. beide hemisferen van het brein afwisselend activeren d.m.v. oogbewegingen of afwisselende geluiden/trillertjes of afwisselend tikken op de dijen) wordt het adaptief informatieverwerkingssysteem opnieuw geactiveerd en kan de onverwerkte herinnering verwerkt worden.


 

Toepassingsgebieden:


- traumatische gebeurtenissen zowel meervoudige als enkelvoudige trauma’s

- angsten en fobieën

- depressie

- laag zelfvertrouwen

- levenscrisissen

- interne blokkades


EMDR is een vorm van therapie waarbij snel effect bereikt wordt. Het is een krachtige methode en daarom is het aangewezen dat dit uitgevoerd wordt door een erkend EMDR-therapeut die het volledige opleidingstraject heeft doorlopen. Binnen praktijk 'De Bergbloem' kan u hiervoor terecht en wordt expertise in EMDR verder uitgebreid.


Voor meer informatie over EMDR, kan u surfen naar www.emdr-belgium.be                         


Ga voor kracht in jezelf en zet de eerste stap vandaag